Wie ben ik

Ik ben Nele Van Putte.

Al van jongs af aan ben ik sterk geïnteresseerd in het psychisch welzijn van mens en dier.

Als hoogsensitief persoon, opgegroeid in een prestatiegerichte en imagobeluste wereld, bleef ik voortdurend op zoek naar waarachtigheid, naar iets wat mijn ziel echt raakt.

Dat iets vond ik telkens weer terug in de authentieke verbinding tijdens een openhartig een-op-eengesprek, een diepgaand contact met de ander én mezelf, zonder oordelen.

Het bracht me als vanzelfsprekend bij een job in de geestelijke gezondheidszorg, als psychiatrisch verpleegkundige.
Ik wil weten en begrijpen hoe de ander zich diep vanbinnen voelt om van daaruit een waardevol gesprek aan te gaan.

Gezien en gehoord worden om wie je in wezen bent, als unieke persoonlijkheid, dat betekent voor mij het Hoogste Goed.

Bij mens én paard.

Dromen van verbinding met het wezen paard

Als kind kwam ik al vroeg in contact met paarden. De energie die ik toen voelde, heeft me nooit meer losgelaten. Die combinatie van een extreme gevoeligheid en een imposante kracht.

Ik begon te dromen van een innige samenwerking en verbinding met dit wezen paard dat symbool staat voor vrijheid, onafhankelijkheid, kracht en schoonheid. Ik wilde paarden echt leren kennen en verdiepte me jarenlang in hun natuurlijke lichaamstaal en innerlijke leefwereld.

Paarden spelen een belangrijke rol in mijn leven, zowel privé als beroepsmatig. Naast verschillende trainingsmethodieken (in o.a. omgaan met paarden, paardrijden en paarden trainen), volgde ik ook enkele therapeutische- en coachingstrajecten, om mensen dichter bij paarden te brengen en hen te laten bijdragen aan elkaars welzijn.
(Zie hier voor een overzicht van mijn belangrijkste opleidingen.)

Zoektocht naar een andere weg

Ik bleef echter zoeken naar een manier waarbij ook de paarden zelf zich konden ontplooien zodat ze krachtiger en vrijer in het leven zouden staan. Iets waar in de klassieke hippotherapie begrijpelijkerwijs geen ruimte voor bestaat, uit veiligheidsoverwegingen voor sommige doelgroepen.

Op mijn pad kwam ik uiteenlopende stellingen tegen, verschillende attitudes van waaruit mensen naar de omgang met hun paard kijken:
Doorheen lessen uit de Eerste weg (‘Doe wat ik wil’), en nadien ook die uit de Tweede weg (‘Doe wat jij wil’) kwam ik met een hoofd vol tegenstrijdigheden uit op de Derde weg: die van de persoonlijke ontwikkeling van zowel mens als paard.
Hierin luidt de stelling ‘Doe wat nodig is en creëer evenwicht’. (Jason A.W.).

Welke stelling kies jij?

De Derde Weg

‘De Derde Weg’ voelde aan als thuiskomen …

Jason Alexander Wauters (stichter van EDEN) nam me vijf jaar lang mee in deze wonderbaarlijke wereld waarin mens én paard gezien worden in wie ze werkelijk zijn en wat ze echt nodig hebben. En dat via de natuurlijke taal van het lichaam.

Tientallen puzzelstukjes vielen in elkaar.

Ik kreeg niet alleen antwoorden op belangrijke paardenvragen maar er schijnt sindsdien minstens zoveel licht op thema’s uit mijn persoonlijk leven en op het leven in het algemeen.

Naast fundamentele inzichten die ik kreeg op mijn blinde vlekken, bracht het me evenzeer een enorme persoonlijke groei.

Diepgaand contact met mijn paard

Ook de connectie met mijn paard Uka evolueerde zienderogen.

Mijn Franse dravers-merrie was aanvankelijk heel erg afgesloten voor contact en op buitenrit kreeg ik haar onhoudbaar race-instinct met geen mogelijkheid onder controle. Er was dan plots ook geen greintje contact meer tussen ons, en het voelde alsof ik op een mechanische raket zat zonder remmen. Heel akelig en onverantwoord gevaarlijk natuurlijk!

Doorheen mijn eigen ontwikkeling, ervaring en training in natuurlijke lichaamstaal, werd het echter mogelijk om geleidelijk aan vertrouwen en ontzag te winnen waardoor Uka zich durfde openen voor een diepgaand contact. Gaandeweg werd het mogelijk om bitloos een hand-galopje te doen in de vrije natuur, waarbij ze reageert op slechts de intonatie in mijn stem om een overgang te maken, te stoppen, te stappen en weer aan te galopperen: Voor mij het toppunt van connectie, vrijheid en geluk!

Mijn persoonlijke ontwikkeling zet zich nog dagelijks verder. Het is zowaar een hobby geworden!
Ik blijf leergierig en actief in het volgen van opleidingen, zowel in training van mensen als van paarden.
Ik laat me graag inspireren. Ook in elk contact en in elke ervaring leer ik zelf nog steeds bij. En dat vind ik het allermooiste aan dit beroep!

Benieuwd naar onze ontmoeting.

Nele Van Putte

Waarvoor staat Equenthos?

Equus is Latijn voor paard.

Entheos komt uit het Grieks en staat voor ziel en God, het ervaren van ‘het Goddelijke’ oftewel ‘het opperste geluk’. Iets waarnaar men vaak een leven lang op zoek is.

Van het woord ‘entheos’ stamt ‘enthousiasme’ af, wat zoveel betekent als dat specifieke gevoel wanneer jouw zielsverlangen (aan)geraakt wordt.

Zo enthousiast ben ik om mijn kennis en ervaringen met mens en paard te delen om ook jou dat gelukzalige gevoel van diep contact te helpen ontdekken. Bij je paard … en diep binnenin jezelf.