Training van jouw paard

De training van jouw paard steunt op 3 pijlers: Lichaam, Geest en Contact.
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Net zoals je veel gemakkelijker fysiek kan uitblinken als je mentaal sterk bent én vrij van emotionele blokkades, kom je ook in een positievere stemming als je lichaam bruist van lichamelijke gezondheid. Daarom vertaalt mentaal ongemak zich ook vaak in fysieke klachten en vice versa.

Dat is bij jouw paard niet anders.

Daarom schenken we aandacht aan zowel de fysieke als de mentale training van jouw paard. We gaan met beiden aan de slag voor een optimale balans tussen lichaam en geest.

De rode draad in ons werk is het authentieke contact tussen jou en je paard. De training is gebaseerd op natuurlijke lichaamstaal waarin de persoonlijke groei van jouw paard én jezelf centraal staat.

persoonlijke ontwikkeling
training van paard

Zin om meer te lezen?

Fysieke training

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Onze gedomesticeerde paarden hebben zelden de bewegingsmogelijkheden die ze in de vrije natuur hebben.

De fysieke en psychische drijfveren voor natuurlijke beweging zijn onbelangrijk geworden. Denk maar aan de vlucht voor levensgevaar, het beklimmen van ruige, oneffen terreinen, de bescherming van de veulens, de zoektocht naar voedsel en water, het vechten tegen rivaliserende hengsten, voortplantingsdriften, enz.

Toch is specifieke beweging uiterst belangrijk voor zijn fysiek en mentaal welzijn, ook als jouw paard niet bereden wordt.

Als je jouw paard wilt berijden is het des te belangrijker om hem daarvoor een fysieke training op maat te geven zodat hij er zelf op termijn geen letsel aan overhoudt.

Lichamelijke verzameling is belangrijk voor meer fysieke draagkracht. Ook worden spieren losgewerkt voor ontspanning en meer flexibiliteit, en wordt er vrijheid gecreëerd in de bewegingen.

In de fysieke training worden ook emotionele thema’s zichtbaar die we met de nodige aandacht ondersteunen en uitklaren. Zo bereiden we je paard niet alleen voor om een veilig rijpaard te worden maar ook om een gelukkige vriend te zijn die zich vrij en lekker in zijn vel voelt.

training van paarden

Geestelijke training

training van jouw paard

Het doel van geestelijke verzameling is het beheersen en transformeren van emoties, wat leidt tot meer mentale draagkracht. Zo kan je paard tot ontspanning komen in makkelijke maar ook in moeilijkere situaties omdat spanning wordt omgezet in innerlijke rust, focus en contact met de mens.

Training van de geest is van cruciaal belang voor het mentale evenwicht van paarden en voor een fijne samenwerking met ons.

Als jouw paard zich beter leert beheersen (in emotie en in de beweging), dan bied je hem tegengewicht voor stressreacties (vlucht/vecht/bevriesreflex).

Er komt dan meer rust in zijn hoofd waardoor hij sneller ontspant. Een ontspannen paard kan zich beter concentreren en leert veel sneller iets bij.

Training naar sensitiviteit

Reageren op lichte hulpen tijdens de verzorging, het werk en het rijden

Voor een optimaal contact en een fijne samenwerking is het belangrijk dat het paard sensitief reageert op lichte hulpen.

Stressreacties, dominantie, blokkeringsmechanismes en afgeslotenheid zijn enkele voorbeelden van gemoedstoestanden die een zuiver contact in de weg kunnen staan.

Door te onderzoeken wat er precies nodig is bij dat paard op dat moment, komen we tot een gebalanceerde training en begeleiding.

Zo ondersteun je het paard optimaal in zijn groeitraject tot gelukkige metgezel en veilig rijpaard.