Persoonlijke ontwikkeling

Doorheen de ervaring verschijnt het inzicht. Vanuit inzicht ligt de weg open naar persoonlijke groei.

  • Communiceren met paarden: natuurlijke lichaamstaal
  • Je eigen lichaamstaal verfijnen: bewustwording, inzicht en transformatie
  • Emotionele intelligentie ontwikkelen: afstemming, empathie en timing
  • Balans tussen je mannelijke en vrouwelijke energie: HOE en WAT communiceren

Via privéles begeleidt Equenthos je naar authentieke communicatie en samenwerking.
Zo word je de ultieme gids voor jouw paard.

persoonlijke ontwikkeling
persoonlijke ontwikkeling

Zin om meer te lezen?

Horsemanship op basis van natuurlijke lichaamstaal

1. Hoe communiceer ik met mijn lichaam?

Het opklaren van de ruis

Paarden hebben een ontzettend rijkelijke gevoelswereld. Dat is iets wat vele mensen ontgaat. Een gemiste kans!

Werken en rijden met paarden krijgt een nieuwe dimensie als je met hen communiceert via hun eigen subtiele, natuurlijke lichaamstaal.

Het gaat hier dus niet over aangeleerde trucjes of geconditioneerde handelingen. Natuurlijke lichaamstaal is een continue dialoog. Je leert als het ware een nieuwe taal.

Hoewel we als mens ook vooral non-verbaal met elkaar communiceren, zijn we ons daar vaak te weinig van bewust. Het non-verbale stemt ook niet altijd overeen met onze verbale boodschap. Dat schept nogal gemakkelijk verwarring, onbegrip en misverstanden.

Natuurlijke lichaamstaal van paarden daarentegen is loepzuiver en puur. Deze bio-systemische taal gaat om precisiewerk, waarbij elke millimeter telt.

Daarom vraagt dit van ons, mensen, een ontwikkelingsproces naar een verhoogd bewustzijn. Zo kunnen we alle onnodige gebaren en onbewuste signalen uitfilteren.

persoonlijke ontwikkeling

Wat is belangrijk?

  • Volledig aanwezig zijn in het hier en nu
  • Verstilling van de geest
  • Ontspanning van het lichaam
  • Bewust Zijn
  • Contact houden met je eigen lichaam
  • Je ademhaling

Het allerbelangrijkste wat je kan leren in het werk met paarden is de (buik)ademhaling. Die is krachtiger dan eender welke andere trainingstechniek, omdat je contact maakt met het belangrijkste aspect van het leven: jezelf.

Via ontspannings- en body awareness-oefeningen leer je je eigen emotioneel-energetische emmer leeg te maken vooraleer je naar het paard toe gaat. Zo kan je met een ‘onbeschreven blad’ de ontmoeting aangaan.

Hoe meer blanco je bent en hoe meer geconnecteerd je bent met jouw innerlijke rust, hoe beter je in staat bent om te gaan met alles wat het paard inbrengt: vlucht- of vechtreacties, het afgesloten zijn, paniekgedrag, blokkeringsmechanismes, enz.

Zo kan je je paard als een anker begeleiden in rustige én in spannende momenten zonder zelf tot een emotionele reactie over te gaan.

De stilte in ons lichaam en de rust in onze wakkere geest maken het mogelijk om alert het paard te ondersteunen in dat wat er precies nodig is om het te begeleiden in elke verdere ontwikkeling, zowel lichamelijk als mentaal.

persoonlijke ontwikkeling

2. Wat communiceer ik met mijn lichaam?

Gehoorzaamheid en vertrouwen voor een optimale balans in de relatie met je paard

Het bijzondere aan paarden is dat ze van nature in kuddes leven waarin ze zich willen aansluiten bij een sterker dier (de leidhengst en/of leidmerrie) waarbij ze zich ondergeschikt opstellen, bescherming zoeken en veiligheid vinden.

Anderzijds worden binnen diezelfde kudde ook sociale structuren uitgebouwd waarin onderlinge vriendschappen ontstaan.

Dat is uniek! Dat maakt het paard zo’n bijzonder dier. En dat maakt dat het omgaan met paarden, op een bewuste en evenwichtige manier, een ware kunst is: je moet de balans vinden tussen dominantie en vertrouwen, je mannelijke én je vrouwelijke energie.

En hier knelt vaak het schoentje.

Doorheen onze opvoeding en talrijke ervaringen kregen wij gaandeweg gedragingen en patronen aangeleerd die ons hebben gevormd tot wie we denken te zijn. Overtuigingen, normen en waarden bepalen ons idee van de wereld en onze manier waarop we in het leven staan. Die overtuigingen kunnen soms erg beperkend zijn waardoor we niet kunnen of durven te doen wat nodig is binnen een gezonde relatie/band met je paard.

Paarden oordelen niet. In het hier en nu laten ze je goudeerlijk zien waar jouw groeikansen liggen om weer in balans te komen.

Een nieuwe dimensie van continu invoelen

Door middel van de natuurlijke lichaamstaal zal je ondervinden hoe je in de communicatie met het paard jouw eigen lichaam als een krachtige tool kan ontwikkelen om een hogere rang in de hiërarchie te krijgen.

Niet door fysiek geweld (of allerlei hulpmiddelen). Wel door gaandeweg een krachtige uitstraling te ontwikkelen en een waardige persoonlijkheid te zijn die door ervaring en inzicht in staat is om het overzicht te behouden en die doet wat nodig is.

Zo groeien in jou de kwaliteiten van een leidhengst/-merrie en vorm je met jouw paard een minikudde waarin het paard bij jou zowel de nodige veiligheid vindt alsook iemand waarmee hij een diepe, vertrouwensvolle vriendschap kan opbouwen.

Balans gaat dus veel verder dan ‘het midden’ vinden tussen streng en zacht. Werken met paarden vraagt om een nieuwe dimensie van continu invoelen van wat nodig is op dat moment, met dat paard.

Afhankelijk van het moment en het karaktertype van je paard heb je telkens weer een andere energieverhouding nodig. Met gaven als onder meer afstemming, empathie, lichaamsbewustzijn, intuïtie, timing, zelfbeheersing en expressie leer je je emotionele bewustzijn verruimen.

Zo helpen paarden jou in de ontwikkeling van je persoonlijkheid!

Vanuit een hoogwaardig leiderschap, innerlijke rust en afstemming op wezenlijk contact ontstaat een diepgaande verbinding:
‘de parallel.’ Je wordt als het ware één met je paard.